Kameroiden kokeilua


Tämä on ensimmäinen blogikirjoitukseni. Kokeilen Googlen työkaluja, joista yksi on blogger. Nimi "Stemu" on nuoruuden ajalta lempinimi, jota olen nyt käyttänyt joissain nettitarkoituksissa.

Perheeseen hankittiin hiljattain uusi kamera Kirsille ratsatusretkien kuvaamiseen, Sony RX100, se alkuperäinen versio. Se kun oli Rajalan Black Friday tarjouksessa 279 € vaikka näyttää se olevan usein myös 299€ eli ei ollut kovin ihmeelllinen tarjous sitten.
Nyt sitten kokeilen, miten RX100 vertautuu mun toisiin kuvausvälineisiin eli känny Samsung S6, järkkärit Lumix GX7 ja Olympus EM10 II. Kaikissa tuntuu olevan hyvät ja huonot puolet. Mainitaan keskeiset mitä tulee mieleen.

Känny on aina mukana, kuvaa ihan hyviä laajakulmaisia HDR valokuvia, video on 4k, mutta optinen kuvanvakaajaa woblaa aika pahasti ja dynamiikka on heikkoa eli ei enää HDR videossa. LIsäksi videon kuvataajuus ei ole vakio mikä aiheuttaa ongelmia editoinnissa. Yleensä kännyissä on ns. "variable frame rate". Playerit osaavat toistaa ne oikein mutta videoeditorin olettavat tasaisen kuvanopeuden.

RX100 on pieni ja kulkee taskussa. Valotus, valkotasapaino ja tarkennus toimivat luotettavasti, joten kamera on tosiaan onnistunut point and shoot. Pidän sitä yleensä P asennossa jolloin valokuvat tulevat laukaisimesta ja videot omasta napista tarpeen mukaan. Panorama toimii hienosti kamera pystyasennossa eli kuvaan tulee paljon myös pystysuunnassa. Video 50p.

Lumix GX7 on hyvä videokamera, tosin vain 60p eli siinä ei voi vaihtaa kuvataajuutta sopimaan esim RX100 50p kanssa. Sisätiloissa 60p on vähän hankala koska silloin pitää käyttää valotusaikaa 1/100s, ettei valot vilku. Ulkona GX7 tekee hyvää videokuvaa, mutta siitä puuttuu kennovakain, joten pitää luottaa objektiivien optisiiin vakaajiin.

Olympus EM10 II kameran hankin 25 1,7 linssin kanssa kennovakaimen innoittamana. Sillä saakin vakaata kuvaa ja videota kaikilla objektiiveilla, mutta videolaatu on hieman pettymys. Videossa on liian paljon alias ja moire ongelmaa mikä pilaa kuvan liian usein jos kuvassa on vähänkin suoria linjoja tai ristikoita ja raitoja. Kamerassa on paljon toimintoja mm. hyvin toimiva HDR kuvaus.

Laitetaan tänne lisää tarinaa kohta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Snapseed tietokoneella tai mikä vaan mobiiliappi

Tasainen videon kuvanopeus kännyllä